Isihasmul - Drumul catre Rugaciunea Inimii
Votati
Organizator: Editura Herald
Tip eveniment: seminar
Data: 20-04-2019 16:30
Durata: 2 ore
Locatie: Bucharest
Isihasmul - Drumul catre Rugaciunea Inimii
„Concentrandu-ne in primul rand pe lumea materiala, pierdem legatura cu Cerul. Pierdem relatia cu Dumnezeu, de care s-au bucurat Adam si Eva inainte de Cadere sau Fiul Risipitor inainte de a se hotari sa paraseasca palatul cerurilor. Aceasta ruptura se afla in inima dilemei noastre existentiale si este cauza tuturor tulburarilor si suferintelor psihice ulterioare..” - Kyriacos C. Markides – Muntele tacerii

Editura Herald si Libraria Humanitas Cismigiu au placerea de a va invita intr-o incursiune spirituala in practica traditiei crestin ortodoxe, sambata, 20 aprilie 2019, ora 17:30, la Libraria Humanitas Cismigiu din Bucuresti (Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 38).

• Ce este isihasmul si care sunt metodele de practica isihasta ?
• Ce este Rugaciunea lui Iisus? Dar Rugaciunea Inimii?
• Ce se intelege prin “paza gandurilor” in traditia crestina ortodoxa?

Iata cateva intrebari cu care s-a confruntat aproape orice crestin practicant si lucrator pe cale. Ajutati de dialogul lui Kyriacos C. Markides cu duhovnicul sau, parintele Maximos, vom incerca sa gasim raspunsuri la toate acestea si la ce inseamna isihasmul ca practica spirituala. Discutiile in jurul cartii „Muntele Tacerii” de Kyriacos C. Markides, publicata in colectia „Spiritualitate crestina” a editurii Herald este doar un prilej ca sa reflectam la Rugaciunea Inimii si neincetata paza a gandurilor, ca premisa a lucrarii rugaciunii in om.

In aceasta incursiune spre ceea ce inseamna de fapt adevarata traire launtrica, vor fi alaturi de noi cu inima deschisa:

• Pr. Prof. Ion Buga (teolog, membru al Uniunii Scriitorilor)
• Prof. Teodoru Ghiondea (profesor de istorie si religie, consilier editorial al editurii Herald)
• Andrei Gaitanaru (publicist, filosof)
• Mihai Lita (Senior Editor, coordonatorul colectiei „Spiritualitate Crestina” al editurii Herald)

Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald).

Lucrarea „Muntele tacerii” face parte din ceea ce am putea numi „trilogia atonita” a sociologului american de origine cipriota Kyriacos C. Markides, profesor la Universitatea din Maine.

Cercetator vechi in domeniul spiritualitatii, calator in intreaga lume in cautarea unei ghidari autentice, autorul il intalneste in final pe „parintele Maximos”, un duhovnic charismatic, fost Protos (guvernator) al Sfantului Munte Athos si totodata ucenic direct al unuia dintre cei mai sporiti „batrani” (geronda) ai secolului trecut: Sfantul Paisie Aghioritul.

Sub indrumarea duhovniceasca parintelui Maximos, „batran” in intelepciune, dar tanar de ani, autorul desluseste pas cu pas tainele „Caii Intreite” isihaste, fiind instruit in paza gandurilor, rugaciunea lui Iisus si multe alte subiecte care tin de nevointa crestina (askesis).

„Intr-o lume contorsionata, pe o planeta pe care continuam sa o ranim ca si cum nu ar fi «casa» noastra, cartea lui Kyriacos C. Markides vine ca o gura de aer proaspat. Aerul «Muntelui tacerii»... Autorul aduce in atentia noastra o invatatura mereu actuala, isihasmul – calea linistii, lucrarea Rugaciunii lui Iisus.
Valorificand intr-un limbaj actual si intr-un stil usor de citit si de inteles o invatatura perena, pe care adesea o ignoram, «cautand departe de casa comoara ascunsa in propria gradina», invatatura coborand de la Sfintii Apostoli si de la marii Parinti ai pustiei pana la marii duhovnici contemporani – «linie de foc a Duhului» ce strabate istoria spirituala a lumii – cartea intra in case si in inimi, oferind crestinului (si nu numai, indraznim sa spunem) indrumari pentru paza si curatarea mintii de gandurile negative, ce pot aduce pacea si lumina in fiinta sa, pregatindu-l pentru intalnirea cea de taina, de la inima la Inima, cu Dumnezeu, prin rugaciune.” Mihai Lita – Senior Editor, coordonatorul colectiei „Spiritualitate Crestina” al editurii Herald

„Cand omul s-a golit de placerile si de preocuparile lumesti si atinge kenosis, mintea sa se poate umple de realitatea lui Dumnezeu. Cu ajutorul rugaciunii neincetate, nu ne mai bazam in exclusivitate pe ratiune si pe intelect pentru a sesiza natura realitatii. Indiferent daca traim in lume sau intr-o manastire, practicarea rugaciunii ramane in centrul vietii spirituale.” - Kyriacos C. Markides – Muntele tacerii


Intrarea este libera in limita locurilor disponibile.

Contact: Sorin Lucaci, PR & Events Coordinator, 0720.063.626, sorin.lucaci@edituraherald.ro

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Bucuresti FM, Smart FM, Canal 33, 6 TV, Romania Libera, Casa mea, Bookhub, Fundatia Calea Victoriei, 4arte, Bookuria, Agentia de carte, Bookaholic, BookNation, Serial Readers, Raftul cu idei, Romania Pozitiva, Filme-Carti, IQool, Literatura pe tocuri, LiterNet, Citeste-ma, PRwave, Cinemagia, Carti, Cabala pentru toti, Calea catre Carte, ZMEU Bucuresti, Recenzii-Carti.
Notificari evenimente

Doneaza pentru Evenimente Spirituale

Linkuri recomandate
EmRys - Arta spirituala

Bioromexpo